NOVA BOLEST INTERNET ZAVISNOST
Eksperti upozoravaju da je jedna od glavnih negativnih pojava u vezi s internetom nova bolest koju nazivaju - zavisnost od sedenja pred kompjuterskim ekranom.
Šest sati dnevno kao granica
Zdravstvena službe u Kini smatra šest sati neprekidnog korišćenja kompjutera za granicu posle koje neko može da bude klasifikovan kao zavisnik i upućen na lečenje. Za to sada postoje i specijalizovani centri koji niču širom zemlje. Psiholozi i psihijatri su podeljeni - neki podržavaju plimu ustanova za tretman nove vrste bolesti, ali ima i lekara koji tvrde da problem nije medicinske prirode i da dugo sedenje pred kompjuterom ne treba ni smatrati bolešću. Južna Koreja je među prvima masovno uvela bežične internet veze - danas je u toj zemlji 95 odsto domaćinstva priključeno na širokopojasni internet, i to vrlo jeftino. Doktorant medijskih nauka na Univerzitetu u Seulu Hjun Jin Sio je, govoreći za BBC, upozorila da širenje interneta ima i svoje naličje:
- Za zavisnost od interneta ste sigurno čuli u vestima. Korisnici interneta u centrima za video-igre ponekad padnu u nesvest od iscrpljenosti i manjka vode u organizmu - umeju danima da igraju igre na internetu i pri tom nedovoljno jedu i neredovno spavaju. Ovde takve klubove, tzv. igraonice, zovemo i pušionice opijuma 21. veka.
Zavisnost od interneta je ozbiljan problem, posebno među adolescentima. Hjun Jin Sio kaže da podaci istraživanja iz 2008. godine, koje je sproveo južnokorejski statistički zavod u saradnji sa jednim medicinskim institutom, govore da je 12,8 odsto dece u osnovnim školama razvilo zavisnost od interneta, dok je u srednjim školama taj procenat 14,7 odsto. Uz to, vlada u Seulu je prihvatila da je zavisnost od interneta ozbiljan zdravstveni problem u zemlji - otvorila je savetovališta i pokrenula programe prevencije, ali rezultati su ograničeni jer se kultura interneta nezadrživo širi pre svega među mladima. 








Comments

Popular posts from this blog